måndag 30 juni 2014

Recension: Gute Glass Honung Saffran

"Vaniljglass med Saffran och Honung"

För en Lussebullsjunkie som mig var det nästan rent animaliskt jag slet åt mig denna förpackning då jag såg den skymta i frysdisken i NK's saluhall.
Saffran, som bekant är världens dyraste krydda förtjänar varje nolla på sitt kilopris enligt mig då smaken är så pass unik och komplex, något som forcerar tillverkare att använda den riktiga kryddan om de faktiskt vill uppnå den smaksensation som den röda kryddan ger.
Det finns visserligen saffransarom och produkter som brukar denna, men iallafall jag känner ganska så snabbt av när tillverkaren försökt spara in på slantarna då de faller platt bredvid "the real deal".
På förpackningen läser jag igenom en härligt kort innehållsförteckning och en trevlig liten anekdot om hur smakerna är kopplade till Gotland, charmigt och intressant från tillverkaren.


Med locket avlyft drar jag genast på smilbanden, färgen är klargul och jag skymtar direkt röda bitar av Saffran, ett bevis på att den riktiga varan använts vilket känns betryggande redan innan jag smakat på glassen.

Då jag tar min första sked dras mina tankar direkt till saffranspudding, smaken av vanilj ligger mjukt i bakgrunden med en sötma från sockret och honungen som ger den den dominerande saffranssmaken en rejäl skjuts.
Smaken är balanserad men med Saffran som huvudnumret, vilket är precis så som jag vill ha det, honungen kompletterar sedan smakbilden med en blommig komplex ton och bidrar med en annan form av sötma jämsides med sockret.
Resultatet är en lika underbar som simpel produkt och jag slevar glatt i min sked efter sked efter sked (efter sked).
Jag skulle vilja vara mer ingående, men smaken är så direkt och okomplicerad att det inte finns så mycket mer att skriva om, tänk er en saffransbulle med vaniljfyllning eller saffranspudding toppad med honung så har ni i princip smaken definierad.
Konsistensen är även denna gång mycket bra och det slår mig att trots avsaknaden av E-nummer saknar denna glass helt och hållet fettklumpar vilket är närmast unikt.

Det jag kan påpeka på är att balansen tyvärr störs av att glassen är en homogen massa, hade honungen varit iblandad efteråt som en sås/virvel hade denna nått upp till bloggens andra fullpoängare, i nuläget ligger den endast en poäng ifrån.
Jag är närmast chockad av att en flugviktare på 365 gram kan nå detta betyg men kapitulerar och ger Gute Glass Saffran/Honung en varm rekommendation!

(Om jag får önska något skulle jag verkligen vilja se bitar av vit choklad och en honungsvirvel i denna, då skulle den nå en helt egen nivå!) Glassguruns Kommentar:
Julig underbar och okomplicerad glass som levererar ett bevis på att bra råvaror räcker en lång väg!

Förpackning:
Denna gillas skarpt, stilren med bra färger och simpel design som lägger fokus på innehållet.

Köpa igen?
Absolut!!

------------------------------------------------------------------------
Pris: Gåva Tack Gute Glass! (rek: 59-)
Inköpsställe: Saluhallen NK
Storlek: 500ml  (vikt=365g)
Ekologisk: Nej
Kcal / 100 ml: 141
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 9.5 / 10
Balans: 4.5 / 5 
Konsistens: 5 / 5
Ätvärde: 5 / 5 
-----------------------------------------------------------------------
Totalt: 24 / 25 
-----------------------------------------------------------------------

2 kommentarer:

 1. Järnaglass hade i vintras en juledition med saffran. Den var väldigt god tycker jag, men skulle gärna läsa en recension av den från dig, om de väljer att göra den smaken i år också! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skall ta och skicka ett mail om detta (tror han uppskattar att veta att den efterfrågas)
   Men om den tillverkas även detta år skall det krävas ett flertal snöstormar och SJ-haverier för att jag INTE skall inhandla den ;)

   Radera