lördag 14 juni 2014

Recension Järnaglass Choklad

"Chokladglass"

Efter den fullkomliga knockout Järnaglass Kokos levererade smakmässigt var förväntningarna på denna brunfärgade burk högt ovan molnen.
Choklad är en svår smak att lyckas med både balansmässigt som smakmässigt då en så pass dominerande smak gärna tar överhanden.
Innehållsförteckningen är charmigt kort och densiteten så hög att jag inte ens vågar fundera på kaloriinnehållet.
Det som direkt slår mig är att konsistensen är riktigt riktigt bra, till skillnad från kokosglassen är den denna gång silkeslen och otroligt krämig, även om jag ibland stöter på några iskristaller.
Då Järnaglass inte vispar ned luft i sin glass är dessutom konsistensen betydligt kompaktare än vad som är vanligt vilket gör mycket för mouthfeelen.
Smaken på glassen är nästan lika kompakt och blytung som glassen självt, en våg av choklad med mörka kakaotoner sköljer över mig och tar mina stackars smaklökar på sängen.
Den enda glass jag kan likna denna med smakmässigt är Häagen-Dazs Belgian Chocolate med den stora skillnaden att Järnaglass saknar ägguletonen men istället är betydligt gräddigare med en bättre balanserad sötma.

Det finns ärligt talat inte mycket mer att säga om smaken, den är stark, god och tyvärr något överväldigande.
Efter halva byttan känns det som om jag dricker direkt ur en chokladfontän, jag låter er bedöma om detta är positivt eller negativt, men för mig som bara är måttligt förtjust i choklad blir det nästan för mycket.
Häagen-Dazs löste den mäktiga smaken genom att lägga in små chokladflarn för att ge kontrast, och jag önskar såhär i efterhand att Järnaglass hade gjort något liknande då det i nuläget inte finns något som bryter av smakbombardemanget.
Notera dock att detta är personliga preferenser, och för en chokladälskare är nog detta något utav en våt dröm.

Sammantaget är detta en glass för fantasten, men som för oss lite klenare bör hanteras med försiktighet, högt betyg får den dock då skapelsen fullkomligen osar kvalitet och jag börjar återigen med tanke på alla nytillskotts kvalitet fundera på om jag inte borde uppdatera min betygsskala.
Denna rekommenderas som antingen den första chokladglass personen i fråga får äta (med risk att personen kommer bli väldigt snobbig gällande chokladhalten i produkter i framtiden) , eller att intas stegvis för att vänja sig vid den rena härliga chokladsmaken.
Glassguruns Kommentar:
Chocolate overload och en dröm för chokladfanatikern.

Förpackning:
Lite stel och tråkig, samt att plastförpackningen inte överensstämmer med glassens övriga ekoprofilering.
Men loggan är riktigt snygg och jag gillar den enkla approachen.

Köpa igen?
Eventuellt

------------------------------------------------------------------------
Pris: Gåva Tack Järnaglass! (rek: 59:-)
Inköpsställe: Järnaglass 
Storlek: 500ml  (vikt=505g)
Ekologisk: Japp
Kcal / 100 ml: Fundera inte ens över detta med tanke på vikten och kakaohalten ...
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 9 / 10
Balans: 4 / 5 
Konsistens: 4 / 5
Ätvärde: 5 / 5 
-----------------------------------------------------------------------
Totalt: 22 / 25
-----------------------------------------------------------------------

2 kommentarer:

 1. Du borde recenera yollibox! Det är en yoghurtglass som är lite nyttigare också. Finns i flesta butiker, skulle vara kul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yollibox finns absolut på prioritetslistan, Froyo-utbudet är numera relativt bra med flera tillverkare som anammat trenden och jag är lite småsugen på att se hur "originalet" i Sverige står sig.
   Tack för tipset :)

   Radera