fredag 6 juni 2014

Recension Järnaglass Kokos

"Kokosglass"

Efter mycket om och men har nu tiden äntligen kommit för att prova denna beryktade superglass från huvudstaden.
Mina vänner har tisslat och tasslat med ord som "fantastisk" och"löjligt god" frekvent förekommande vilket drev upp förväntningarna till max innan jag ens sett glassen.
Så då jag mötte upp med den trevligt gulfärgade glassbilen såg jag till att i princip länsa den på så många smaker jag kunde rymma i min frysväska!
Järnaglass är en ekologisk tillverkare som använder sig av närproducerade råvaror, men sedan tar det ett steg längre genom att helt utesluta E-ämnen.
Nu är jag inte emot tillsatser i mat så länge de fyller ett syfte, men hur PK många nog än tycker att Äkta Vara trenden har blivit anser jag att detta är en slags kvalitetsstämpel som visar att tillverkaren inte snålar på råvarorna för att göra en större vinst.
Det som dock gör de unika är att de har så lite nedvispad luft som möjligt i sina glassar, något jag tydligt märkte då denna förpackning vägdes och landade på rekordhöga 502g (!!!).
Luften brukar ofta innebära en något lenare konsistens men samtidigt något mindre kraftig smak vilket gjorde mig sugen och nyfiken på att se hur en så pass kompakt glass faktiskt känns att inmundiga
Det som direkt slår mig är doften, det luktar direkt vanilj och kokos då jag öppnar förpackningen, vilket troligtvis är lite utav en fantasi från min sida då smaken i denna glass enbart är från mejeriprodukter, rörsocker och kokos.
Jag sänker ned skeden och märker redan här hur pass kompakt glassen faktiskt är, trots min sedvanliga tiningsrutin inser jag att glassen fortfarande är för hård och tvingas vänta ytterligare fem minuter innan jag vågar ge mig på att smaka den.
Konsistensen är krämig, kompakt och full med riktiga kokosflingor, jag vet faktiskt inte hur jag skall förhålla mig till detta då de delvis gör glassen intressant, men delvis förstör den annars underbart lena mouthfeelen. Dock visar du ju på att det faktiskt är äkta kokosflingor i glassen och gör den unik i det faktumet att mängden kokos är så pass otroligt rik att det förändrar glassen som helhet vilket jag anser är charmigt.
Något jag dock stör mig lite på, och något jag tidigare stött på hos andra tillsatsfria premiumglassar är att det konstant bildas en fetthinna på min sked efter några tuggor, men återigen är detta inget som påverkar smaken utan enbart hur skeden känns i gommen och ett bevis på att glassen är tillsatsfri.

Smaken ... att beskriva smaken är svårt.
Detta är helt enkelt tillsammans med ett fåtal andra glassar den första solklara tia jag haft nöjet att smaka!
Balansen mellan sötman och kokosen är perfekt avvägd och jag kan närmast beskriva den som innanmätet i en färsk hembakt kokostop.
Kokossmaken är konstant närvarande utan att bli påträngande, utan blandas istället med gräddtonen och sockret i en underbar smaksymfoni.
Dessutom märks det att kokosen håller hög kvalitet, smaken är fräsch och påminner starkt om finhyvlade färska kokosflarn, för er som ej haft nöjet att smaka riktig färsk kokos kan jag bara säga att en ny värld kommer öppnas.
Sötman påminner om vaniljsocker och sammantaget är smaken somrig, fräsch och perfekt komponerad.
Perfekt är ett ord jag inte tycker om att använda men i detta fallet är det rättfärdigat i varje synpunkt, jag kommer till och med på mig själv att för första gången på länge inte önska efter inblandningar, smaken är så pass bra att jag helt enkelt inte vill att den avbryts (även om den blandat med frukt eller mintchoklad troligtvis skulle slå fullständig knockout).

Det som gör att denna glass inte når full pott är det faktumet att den smälter lite ojämnt och att kokosflarnen medför en så pass udda konsistensen att många nog kan störa sig på den.
Men att det är den bästa kokosglass jag hittills smakat råder inga tvivel och då jag är otroligt svag för just kokos kommer jag troligtvis bunkra denna till sommarmånaderna.
Glassguruns Kommentar:
Sveriges hittills bästa kokosglass.

Förpackning:
Lite stel och tråkig, samt att plastförpackningen inte överensstämmer med glassens övriga ekoprofilering.
Men loggan är riktigt snygg och jag gillar den enkla approachen.

Köpa igen?
Bunkra!

------------------------------------------------------------------------
Pris: Gåva Tack Järnaglass! (rek: 59:-)
Inköpsställe: Järnaglass 
Storlek: 500ml  (vikt=502g)
Ekologisk: Japp
Kcal / 100 ml: Vågar inte ens tänka på detta ...
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 10! / 10
Balans: 5 / 5 
Konsistens: 4 / 5
Ätvärde: 5 / 5 
-----------------------------------------------------------------------
Totalt: 24 / 25
-----------------------------------------------------------------------

2 kommentarer:

  1. Hej! Kan avsaknaden av kommentarer här bero på det enkla faktum att glassen är på gränsen till oätbar? Jag har ätit kokosglass från i princip hela världen. Det är en av de absoluta favoritsmakerna. Den här smaken var inte ens i närheten att kvala in som glass. Vill likna det vid smaken av surt ogräs. Javisst, det är ju så kokos smakar! Kokosglass är en motsägelse, en paradox för det ska INTE smaka rå koks. Det är banne mig det värsta som finns. Jag begriper inte hur man gör kokosglass. Min sambo äter BARA kokosglass om hon ska ha glass, hon gillar inte ens glass. Det är väl alla tillsatser som gör grejen man har i för att dölja smaken av kokos, Jag får prova en annan smak från Järnas sortiment... /Johan Ståhl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan det vara Piña Colada-aromen som saknas? ;) /Johan Ståhl

      Radera