onsdag 9 oktober 2013

Recension: Sänkdalens Gård Skogsglänta

"Hallon, Blåbär och Lingonglass"

Det var mycket försiktigt och tvivlande jag lyfte fram denna bytta ur frysen.
Som ni som kontinuerligt följt min blogg kanske upptäckt är jag ytterst svag för "äkta vara" och har handlat ekologiskt sedan dagen jag flyttade hemifrån.
Därför ville jag redan på förhand att denna glass skulle vara bra. Trots att den redan från start hade oddsen emot sig då jag generellt sett brukar ogilla glass med smak av frukt, då nästan alla tillverkare lyckas med att få glassen att smaka konstgjort, svagt, eller trilskas med att använda för stora, isiga, frusna bitar som abrupt förstör glassens konsistens. Det som dock talade till denna glass fördel är att de valt att använda sig av mycket små bitar samt sylt, vilket istället enbart bör ge smak utan att tumma på "mouthfeel".

Efter att locket lyfts av möts jag av en "lilarosa" ( är det ens ett ord ? ) glass med inslag av röda och mörkblåa prickar jag redan nu anar kan vara fragment av bär. Jag för försiktigt skopan till munnen och får endast en tanke i huvudet, "sommar".
Denna glass går helt enkelt inte att inte koppla ihop med Emil i Lönneberga, Raskens, Skinnväst och Bondgårdar. Den smakar nämligen exakt vad den angenämt korta innehållsförteckningen redovisar, bär, grädde, socker, äggula och mjölk.
Den närmsta liknelsen jag kan komma är att sleva i sig sylt ur burk tillsammans med pinfärsk nyvispad sockrad grädde, bara tjockare, kallare och med en liten delikat hint av äggula.
De tre bärsorterna blandas delikat, i botten ligger hallonglassen som får sällskap av framför allt blåbär, sedan i små kluster kommer små smakbomber av både lingon samt mer blåbär. Allt varvas vartannat samtidigt som jag hela tiden stöter på små taniga bitar av bär som inte bara tillför glassen visuellt utan även gör att den annars krämiga glassen även får små korta stunder av tuggmotstånd.
På något sätt känns den så underbart okomplicerad, det är glass med sylt helt enkelt, en glass med mycket gräddsmak ( jag undrar stundvis vad fetthalten egentligen kan ligga på ) men även just rena smaker av bär.

Sammanfattningsvis slutade hela scenariot med att jag satte i mig en hel liter och hamnade i paltkoma, viss varning utfärdas alltså för mindre magar då denna smak är farligt god.
Det är med mina farhågor undanröjda jag glatt kan känna mig överbevisad och kan belöna "Skogsglänta" med det hittills högsta betyget på min blogg !

Glassguruns Kommentar:
En delikat smaksensation som träffar rätt på alla punkter, jag skulle kunna skriva flera ark om hur pass lyrisk jag är över "Skogsglänta"

Om du tänker dig att du mixar färsk grädde med sylt och bär få du en idé om hur denna glass smakar !

Nu skall jag bara försöka konfrontera den bistra sanningen att den i nuläget ej finns tillgänglig i Västerås ...

Förpackning:
Mycket ren med en härlig "rustik" nostalgikänsla, färgkompositionen är riktigt bra avvägd och lika balanserad som glassen själv. Inget som normalt sticker ut speciellt mycket, men bland dagens ofta plottriga förpackningar leder troligtvis detta till att den istället sticker ut extra mycket.

Köpa igen?
Ja, och en separat frys till alla exemplar jag skall skaffa !

------------------------------------------------------------------------
Pris: 45 :-
Storlek: 1000ml
Ekologisk: Ja
Kcal / 100 ml: N/A
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 10 / 10
Balans: 5 / 5
Konsistens: 4 / 5
Ätvärde: 4 / 5
------------------------------------------------------------------------
Totalt: 23 / 25
------------------------------------------------------------------------

2 kommentarer:

 1. Jag kan bara hålla med dig i allt det du skriver. Själv är jag även svag för chokladglass och har en bestämd uppfattning om hur en sådan glass ska smaka. När jag fick den i munnen exploderade alla sinnen. Jag har aldrig ätit en godare chokladglass. Jag har provat alla deras sorter efter det och jag kan bara skriva en sak: SÄNKDALENS GLASS ÄR SÅ SANSLÖST GOD FINNS INGEN I JÄMFÖRELSE!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den är helt klar underbar och en av de få glasstillverkare som hittills lyckats hålla hög kvalitet rakt igenom. De enda som kvalitetsmässigt i just glassväg befinner sig på samma nivå är enligt mig Häagen-Dazs ( som orättvist jämförs med Ben&Jerrys då B&J mer är "jag vill ha godis men ändå inte...godis ) .
   Dock gillar jag överlag de smaker Sänkdalens Gård har, och med risk för att låta som en fanboy då jag trots allt är opartisk var just denna liksom deras marängsviss alt. hasselnöt något utöver det vanliga.

   Om du inte har smakat dessa två ännu spring bums till närmaste återförsäljare för en i det närmsta himmelsk upplevelse !

   Radera