tisdag 29 september 2015

Recension: Gettergod Gelato Whiskey Kanel

"Getglass med smak av Whiskey och Kanel"

Som om inte getglass stack ut tillräckligt, vågar en utav Svea rikes häftigaste glassproducenter även sig på lite mer vågade smaker.
Alkohol i glass är inte vanligt då det medför problem med fryspunkten, och en glass med alkohol på just getmjölk vet jag faktiskt inte om jag ens hörts talas om tidigare.Visuellt är det en intetsägande ljusbeige massa som möter oss, med små mörkbruna prickar som visar att kanelen är av äkta halt.
Det som istället ger ett ordentligt intryck är doften, där whiskeyn direkt basunerar ut sin existens till omgivningen.

Jag vet inte om getmjölken har andra frysegenskaper jämfört med mjölk ifrån ko, men konsistensen på min gelato är nära på perfekt.
Glassen är silkeslen, slät och och krämig, med illusionen av en tyngd gelato normalt inte besitter.
Den är något mjukare med snabbare tining än vad glass från denna producent normalt brukar ha, men det är inte något som ger ett negativt intryck, snarare tvärtom!

Det smakintryck som först möter tungan är just Whiskeyn.
Med sin rökiga, starka smak biter den till direkt till med sin intensiva smak av alkohol, men ger nära på direkt sedan vika åt kanelens något långsammare men betydligt mer långvariga toner. Den gör istället comeback på slutet där de rökigare eftertonerna från alkoholen ligger kvar och blandas väl med kanelens.
Sötman är balanserat trevlig och ren, det faktumet att den aldrig tar över och blir sliskig gör att de två dominanta smakerna istället får lysa igenom. Den något matiga eftersmak getmjölken normalt sett har märks inte av här, den ligger istället dold bakom ett draperi av skotskt kulturarv och Sveriges mest folkkära julkrydda.

Resultatet blir något som liknar en spetsad pepparkaksdeg, med ett virrvarr av nyanser från whiskeyn, samt ett kontinuerligt flöde av toner från kanelen som varar länge i gommen.
Jag skulle nästan vilja klassa denna glass som "varm" i sin smak, trots den uppenbara ironin i detta.

Detta är en vuxen glass som vågar sticka ut, och därmed en glass som absolut inte kommer passa alla. Alkoholtonen är betydligt mer intensiv än de flesta tillverkare vågar sig på, och att glassbasen här flyger solo är även det ett vågat grepp hos en sådan komplicerad smak.
Jag anser att Gettergod Gelato klarar detta väl, men eventuellt borde lägga till någon typ av vuxen inblandning för att inte whiskeyn i slutet skall ta för stort utrymme.
Sammanfattat är detta dock ett stabilt köp för dig som gillar whiskey, och en annorlunda men trevlig upplevelse!
Glassguruns Kommentar:
Vågad vuxenglass med höstkänsla!

Förpackning:
Underbart snygg färgkombination då etiketten här matchar den gyllene kanten. Designen ger ett modernt intryck med stora ljusa utrymmen, samtidigt som den även doftar hantverk från etikettens designspråk.

Köpa igen?
Ja, under höst/vinter

-----------------------------------------------------------------------
Pris: Gåva, Tack Gettergod Gelato! (ord: 79:-)
Inköpsställe: Arrenius&Company Uppsala
Storlek: 500ml  
Ekologisk: Nej
Kcal / 100 ml: 97
-----------------------------------------------------------------------
Smak: 8 / 10
Balans: 3 / 5 
Konsistens:  4 /5
Ätvärde: 3 / 5
-----------------------------------------------------------------------
Totalt: 18 / 25 
-----------------------------------------------------------------------

2 kommentarer:

 1. Nu snackar vi! Hade dödat för att kunna få tag i en sån där.

  Jag älskar SIAs Världens Glass Single Malt Whisky, har du möjligtvis testat den och kan jämföra dom med varandra? i SIAs variant så är ju själva alkoholsmaken borta, bara en len ton av whisky utan rökigheten och tyngden.

  Från StarkaUlf på kolo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Kul att se att läsare från kolozzeum bevakar min blogg. Jag har tyvärr ej jämfört dem, men skulle enligt mina erfarenheter säga att den troligtvis är bra mycket mjäkigare i smaken än vad denna glass är. Problematiken enligt mig som många tillverkare dras med är att de är för rädda att sticka ut och därför inte vågar ta i med smaker, detta gäller speciellt de äldre "etablerade" märkena.

   Radera