måndag 5 oktober 2015

Recension: Ben&Jerry’s Utter Peanut Butter Clutter Cookie Core

"Gräddglass med jordnötssmak, krossade jordnötskakor samt en kärna av krossade jordnötskakor"

Som ett gigantiskt fan av i princip allt som har med jordnötter att göra, var det med ett nervöst glädjefnitter jag såg denna smak utannonseras.
Min ribba för Ben&Jerry's brukar normalt sett ligga på relativt rimliga nivåer, då jag i ärlighetens namn huvudsakligen äter dem för vad som är i glassen, inte glassen i sig.
Det enda undantaget från denna regel är dock "Ben&Jerry's Peanut Butter Cup"där just glassbasen är enormt bra med tydlig smak av jordnötssmör, och därmed var ribban denna gång lagd högt!
Visuellt är det en ljusbeige massa, med kompakta klot av kakbitar i samma nyans som möter mig.
I släptåg har den även en stark doft av just jordnötssmör, som för  påminna mig om vad glassbasen skall smaka.
Konsistensen är blytung och slät, men märks knappt av då kakbitarna och kärnan istället snor rampljuset nära på direkt.

Smakmässigt är glassbasen riktigt trevlig. Den försiktiga doften av jordnötssmör visar sig överensstämma med hur glassen smakar mycket väl. Försiktiga toner av osaltat jordnötssmör blandas i en fet bas med en tydlig sötma samt vanillin. Vilket resulterar i en god och något barnslig grund att bygga vidare på.
Detta görs via kärnan samt de mjukare jordnötskakorna som utgör en stor del av glassens innehåll.
Sistnämnda är torra med en mjölig konsistens och en nästan lika mjölig intetsägande smak. De är lyckligtvis inte sötade, men hade gärna kunnat få bidra med en intensiv chock av jordnötter eller sälta, som de är bidrar de mest till att göra konsistensen mer intressant då jordnötssmaken i sig är väldigt försiktig.

Det är istället kärnan som står i centrum, och av mer än en anledning. Smakmässigt påminner den om en knaprig jordnötskaka som sedan dunkats i sockerlag. Jag får vibbar av knäck, samtidigt som en härlig smak av karamelliserade jordnötter samt smält smör hela tiden gör sig påmind.
Konsistensmässigt är den sirapsaktigt klistrig, mjölig och kompakt. Med hundratals krispiga kaksmulor som likt sockerkristaller knastrar mellan tänderna. Bästa liknelsen jag kan ge är att den ser ut som en beigefärgad, kompakt body-scrub.

Resultatet är en smörig, torr, blöt, sötad upplevelse med en hint av jordnöt. Problemet som jag ganska snart märker av, är att då komponenterna blandas bli helhetsintrycket på tok för sött.
Sältan som finns är svag, och räcker inte till för att påverka smaken noterbart, någon beska finns det inte tal om i denna skapelse.
Den sötade kärnan balanseras tyvärr inte heller av den feta basen, utan denna samarbetar istället med sin egna intensiva sötma för att skapa en något sliskig slutprodukt.

Detta är en bastant, mättande glass med extra allt, tyvärr då även sötma. Jag tror garanterat att den kommer finna en trogen kundkrets då både kärnan och glassbasen separat är underbara. Samtidigt som många inte kommer klara av att äta mer än en tredjedel åt gången på grund av hur mättande och söt den är.
Glassguruns Kommentar:
Sliskig glass med extra allt på kak och jordnötsfronten.

Förpackning:
Något plottrig design där en lekfull grafiskt simpel bakgrund beblandas med knivskarpa foton, slutresultatet känns hämtat från en webbsida från 1980-talet

Köpa igen?
Nej

-----------------------------------------------------------------------
Pris: Gåva, Tack till anonym läsare (ord: 59:-)
Inköpsställe: Ica Väst Uppsala
Storlek: 500ml  
Ekologisk: Nej
Kcal / 100 ml: 246
-----------------------------------------------------------------------
Smak: 7 / 10
Balans: 2.5 / 5 
Konsistens:  4 /5
Ätvärde: 4 / 5
-----------------------------------------------------------------------
Totalt: 17.5 / 25 
-----------------------------------------------------------------------

1 kommentar:

  1. Jag håller med dig i allt. Hade höga förväntningar som inte riktigt infriades. För söt, trots att jag gillar för söta saker. Kommer testa Lidls istället!

    SvaraRadera