lördag 9 augusti 2014

Recension: Järnaglass Lakrits

"Gräddglass med lakritsrot"

Järnaglass bjuder denna gång på den över världen älskade och hatade, i norden hyllade delikatessen vid namn Lakrits.
Laktris är egentligen ett kapitel i sig, det finns salt, söt och naturlig, samtliga med en egen fanbase, popularitet geografiskt sett, och ganska ordentligt skilda smaker.
Jag är egentligen mest förtjust i saltlakrits, det bara är något med den intensiva salmiakaromen som förstärks av saltet (i bästa fall havssalt).
Denna bytta lovar dock en upplevelse mer relaterad till den riktiga råvaran lakritsrot.
För er som inte har testat hur detta smakar rekommenderar jag att ni snarast springer och köper ett ekologiskt malt lakritspulver, det kan snarast liknas vid "hockeypulver" utan sältan och den kemiska bismaken.Visuellt bjuder glassen på en mörkbrun gråtonad slät massa vilket vittnar om en hög halvt av lakrits då malt lakritspulver har just denna kulör.
Konsistensen är blytung men silkeslen och med en otroligt gräddig mouthfeel utan tillstymmelse till iskristaller, något som är glädjande då just konsistensen annars är denna producents akilleshäl.
Smakmässigt kan jag nöjt konstatera att jag är imponerad, redan vid första skeden blir jag tagen på sängen av intensiteten  i lakritssmaken och hur bra den gör sig med den gräddiga glassbasen.
Det känns nästan som att äta lakritspulver med sked för att sedan skölja ned det med vispgrädde, normalt har jag ett ganska ärrat förhållande med lakritsglass då många producenter är för mjäkiga i smaken, men lyckligtvis nog var inte detta fallet med denna smak.
Det finns visserligen inget som bryter av, jag hade gärna sett havssalt, lakritsflarn, någon form utav sås, eller varför inte bitar av hantverksmässigt lakritsgodis.
Om dessa punkter hade uppfyllts hade glassen fått maxbetyg, för basen är så pass bra att den ensam seglar upp bland eliten.
Detta är en stark rekommendation till dig med smak för salmiak, oavsett om du gillar sött eller salt kommer denna bastanta skapelse leverera!
Glassguruns Kommentar:
Som att äta lakritspulver med grädde (alltså underbart)!

Förpackning:
Färgglad och stilren tack vare glassen, men känns plastig och industriell,vilket är ironiskt då detta är definitionen av en hantverksmässigt producerad glass...

Köpa igen?
Ja! (om det introduceras inblandningar kommer jag bunkra)

------------------------------------------------------------------------
Pris: Gåva Järna Glass (Rek pris: 59:-) 
Inköpsställe: Järnaglass Leveransbil
Storlek: 500ml  (vikt=493g)
Ekologisk: Ja, dessutom KRAV märkt och Äkta Vara märkt
Kcal / 100 ml: NA men högt
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 9 / 10
Balans: 5 / 5 
Konsistens: 4 / 5
Ätvärde: 4 / 5 
-----------------------------------------------------------------------
Totalt: 22 / 25 
-----------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar