måndag 3 februari 2014

Recension: Mormor Magdas Därproducerade Kakdeg

"Vaniljglass med bitar av kakdeg"

Detta är nog den recension jag personligen varit mest exalterad över att få skriva på ett bra tag.

Mormor Magdas Därproducerade glass är en utav de uppstickare inom den Svenska glassfaunan som under de senaste åren poppat upp i samband med "Äkta Vara" revolutionen.
Detta företags måtto och signum är att glassen skall vara gjord såsom du själv tillverkat den, vilket innebär ett minimum av E-märken, spårbara råvaror och ekologiska råvaror så länge det ej tummar på kvalitén.
Något som belönat dem med "Äkta Vara" stämpeln vilken inte är helt lätt att få printa på sin förpackning !

Jag personligen har visserligen inte något emot E-ämnen i en måttlig utsträckning om de är befogade och är tillsatta i ett syfte att förbättrar en varas kvalitet, tyvärr tummar alltför många tillverkare på just kvalitén i dagens läge och tillsätter E-ämnen helt i besparingssyfte vilket resulterar i en försämrad produkt, något jag grämer mig över då jag har en alltför livlig fantasi och drömmer mig bort till varans egentliga potential.
Dessutom tror ja gatt de flesta kan hålla med om att det är något nästan poetiskt vackert idag med en kort innehållsförteckning ...

Det är därför jag är så glad över att se den utveckling som under de senaste åren skett, med flertalet tillverkare som fokuserar på närodlat, ekologiskt och kravmärkt.
Efter att äntligen fått upp dem till Västerås inhandlades därför flertalet exemplar i rask takt, men mina ögon var redan från start fixerade på just smaken "kakdeg".
Tanken på en hembakt kakdeg fusionerad med en gräddig vaniljglass är inte helt fel, och med Ben&Jerrys / MCennedy's exemplar på marknaden var jag mer än intresserad av att se hur Mormor Magda's valt att distansera sig från "Chocolate chip cookie dough" mallen.
Då jag först kikar på innehållsförteckningen blir jag genast på gott humör, den är kort, koncis och innehåller precis det jag vill se med grädde,mjölk, och ägg som bas !

Då jag sedan kikar på vikten är det solklart att detta är en premiumglass av Amerikansk typ, den ligger på svindlade 460g på en förpackning på 500ml, något jag inte ens tror jag sett hos Häagen-Dazs, så jag antar väl att jag delvis får gratulera dem till rekordet, och varna er som ligger på diet !

En tyngre glass har fördelarna att den helt enkelt levererar en fylligare, starkare smak som ligger kvar längre på tungan, något jag gick igenom i min glasskola.
Dessutom känns det alltid trevligt att få valuta för pengarna då vikten som sagt är ett bevis på mängden råvara som gått åt vid tillverkning.Då jag öppnar locket möts jag av en härligt vit massa med mörkbruna inslag redan nu, en svag doft av vanilj sprider sig och mina förväntningar ökar ytterligare något.
Försiktigt tar den första skeden vaniljglass sköljer en lättnadens våg över mig, för glassen är precis så pass bra som jag hoppades på.
En perfekt balanserad sötma möter en kraftig ton av äkta vaniljsmak och stärks utav den mastiga gräddtonen som smakerna vilar på.
Konsistensen och smaken är den bästa vanilj jag stött på tillsammans med Häagen_Dazs med den fundamentala skillnaden att Häagen-Dazs har en betydligt mer dominant krämig ton av äggula som Mormor Magda's saknar, vilket inte är något negativt då den istället känns betydligt mer balanserad och framhäver smakerna ytterligare.

Glad i hågen hugger jag in på den bruna biten jag tidigare skådat, och det är här glassen verkligen kommer till sin rätt.
Jag tänker spontant "kladdkaka" och njuter i fulla drag av den kompakta chokladsmaken som möter min tungas receptorer.
Konsistensen är härligt seg och krämig, smakerna härligt enkla och starka, och efter ytterligare lite avsmakning anar jag en ton av någon form av alkohol i bakgrunden.
Om ni tänker er den där underbara kladdkakesmeten ni laborerade ihop som osnuten nioåring blandat med en skvätt rom/punsch beskriver den ganska exakt vad jag slukar i en otrolig takt. Ben&Jerrys Brownies har för första gången fått en seriös utmanare om titeln "godaste bakverk i glass" !
Glassen lyckas med att vara både barnslig och vuxen samtidigt då den känns innovativ med sin kladdiga, sega deg men ändå erbjuda en perfekt balans mellan smakerna och i bakgrunden gömma vuxnare toner.

Det enda jag kan reagera lite på är att jag vill ha mer kaka ... den är så pass god.
Ibland känner jag även att lite chokladkross skulle höja smaken ytterligare till en nivå över den sjunde himlen.
Men i slutändan är jag rakt igenom imponerad och överraskad, jag hade väntat mig en bra glass, men fick en fantastisk.
Mormor Magdas Kladdkaka är en smak jag ser passa alla åldrar och sig direkt in på min personliga top 5 lista !


Säg att du inte blir sötsugen
nu ...

Glassguruns Kommentar:
Enkel, innovativ, lekfull, balanserad, vuxen, barnslig och alldeles alldeles underbar !

Förpackning:
För mig som gillar retrodesign, simplicitet och ljusa färger är detta ett praktverk med barnslig och lekfull utstrålning samt ett klart färgspråk som direkt signalerar vad som väntar.
Den fullkomligt flåsar "modern retro" på alldeles rätt sätt.

Köpa igen?
Absolut, tillsammans med en ny frys, den jag har nu räcker inte storleksmässigt ...
------------------------------------------------------------------------
Pris: 54 :- 
Storlek: 500ml
Ekologisk: nej, men märkt med ÄKTA VARA vilket i många avseenden är bättre.
Kcal / 100 ml: N/A Efter att ha kontaktat tillverkaren har jag fått reda på att detta är på gång, vikten och innehållsförteckningen skvallrar dock om något i Häagen-Dazs skyhöga domäner !
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 10 / 10
Balans: 5 / 5
Konsistens: 5 / 5
Ätvärde: 5 / 5 
-----------------------------------------------------------------------
Totalt: 25 / 25
-----------------------------------------------------------------------

2 kommentarer:

  1. Märker att du även här har räknat fel till totalbetyget. 1+1=2, därför borde totalbetyget landa på 23/25!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för påpekningen, skall genast justera det hela, var säker på att jag skrev 9,5 samt 4,5 men måste har gått bakåt ett steg för långt då jag snabbt justerade en detalj innan posten !

      Radera