måndag 17 februari 2014

Recension Mormor Magdas Salta Karamell

"Karamelliserad Kolaglass med havssalt"


Detta kommer bli en utav min kortare recensioner, anledningen är att jag inte direkt har speciellt mycket att berätta om denna smak.
Jag skulle kunna dra långa haranger och balansen, om smaken, om dess unika smaktoner, men jag väljer istället att kort och koncist denna gång sammanfatta mina intryck från denna smak.


Jag hade via mailkontakt fått reda på att glassen i sig skulle ha en mer markerad ton av salt än många andra kolaglassar på marknaden.
De av er som läst min recension av Häagen-Dazs Salted Karamel vet att jag är ett enormt fan av detta, brytningen som uppstår mellan den knäckiga härliga kolasmaken och det skarpa havssaltet är lika svårmatchad som simpel.
Tanken på en "Äkta-Vara" märkt variant av denna klassiker gjorde mig direkt nyfiken, och jag kan redan nu glatt förtälja att denna smak trots mina skyhöga förväntningar ej svek mig.


Hur jag bäst beskriver
glassen via bild ...

Glassen som mötte mig under locket var lätt beiegetonad och mjukare än de andra glassarna från denna tillverkare, en något kortare tiningstid är alltså rekommenderat då saltet orsakar detta, något jag personligen enbart ser fördelar med !
Direkt vid den första skeden är jag såld, en härligt skarp och markerad sälta slår först emot mina smaklökar, snabbt efterfölj av en balanserad karamellton som jag närmast kan likna vid en hybrid mellan "Dulche du Leche" och Knäck.
Jag testar att glufsa i mig, jag testar att ta små små teskedar och låter dessa smälta i gommen, och glassen levererar vid båda.
Detta är något så sällsynt som en finsmakarglass som ändå kan passa då sötsuget faller på. Inte riktigt en "godisglass" inte riktigt  en glass för connoisseuren, den landar någonstans mitt emellan och uppfyller båda kategorierna.
Trots att den helt saknar inblandningar känns den intressant och rolig att äta under hela upplevelsen då sältan räddar glassen från att kännas för söt och kontinuerligt chockar tungan med de två vitt skilda smakerna.
Den enda synpunkten jag tvingar mig själv att framföra är att jag hela tiden fantiserar om exakt hur löjligt bra detta skulle ha blivit med en kolavirvel likt den i "poppiga popcorn" , sega knäckbitar för att stå ut på marknaden som den första premiumglassen i Sverige med SEG kola i sig, eller varför inte tunna kolaflarn.

Jag förlåter dock detta snabbt och fortsätter dagdrömma om vad som eventuellt kan komma i framtiden, för trots att helheten enligt mig inte är perfekt, är den största och viktigaste beståndsdelen för mig där.
En perfekt glassbas, god, kall  och underbar !


Glassguruns Kommentar:
En i det närmsta perfekt glassbas, om den bara hade haft något för att bryta av konsistensen skulle detta blivit bloggens andra fullpoängare.

Förpackning:
Retrosnygg och härligt färgglad, en förpackning jag blir glad av !

Köpa igen?
Absolut !
Tillsammans med Salted Caramel från Häagen-Dazs är detta den överlägset bästa kola/karamellglassen på marknaden och härligt unik med sin markerade sälta !

------------------------------------------------------------------------
Pris: 54 :- 
Storlek: 500ml
Ekologisk: Nej, men märkt med ÄKTA VARA vilket i många avseenden är bättre.
Kcal / 100 ml: N/A ( kommer under 2014 ) men med tanke på dess vikt på 430g är det högt!
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 10 / 10
Balans: 5 / 5
Konsistens: 4 / 5
Ätvärde: 5 / 5 
-----------------------------------------------------------------------
Totalt: 24 / 25
-----------------------------------------------------------------------

3 kommentarer:

 1. Salta Karamell med Green Choice crunchy jordnötssmör som topping är min absoluta favorit, smakerna kompletterar varandra perfekt:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som en underbar tillsatsfri PeanutButterCup
   Skall absolut testas i framtiden då jag finner tid till detta, tack för tipset !
   MVH/Glassgurun

   Radera
 2. Uppdaterade bilderna nu då jag äntligen lärt mig manipulera dem rätt i mitt redigeringsprogram .. långt ifrån bra men ett steg på vägen!

  SvaraRadera