torsdag 2 januari 2014

Recension: Ben&JerrysCore Berry White

"Vaniljglass med vit choklad samt hallonglass med hallonbitar med en kärna av chokladtryffel"

Så stänger jag nu detta kapitel av "Core" serien med en tämligen exklusiv recension.
Ni med gott minne minns kanske vagt att Ben&Jerrys tidigare hade en glass vid namn Berry White i sitt ordinarie sortiment.
En av de få glassarna tillsammans med den magnifika "Bohemian Raspberry" som haft smaken av just hallon.

Då en vän plötsligt tipsade mig om att ett exemplar fanns kvar, som resta utav en bättre, mer hallonsmakande tid, resulterade detta i en roadtrip genom staden Eskilstuna där vi till sist, som äventyrare sökandes efter den heliga graal skymtade härligheten djupt begravd bland "piggelin" och "88'an".

Hemmavid, i Tv-skärmens dova ljus öppnade jag således efter en tågfärd med frysväska således locket och möttes av en mycket vacker syn.
Rosa möter vitt möter mörkbrunt i en härlig symfoni, och redan nu skymtar jag hallon och vita chokladbit under ytan.
Den sedvanliga perfekta spliten mellan smaken förstärker kontrasten ytterligare och detta är om inte annat en av de snyggaste glassar jag haft nöjet att recensera.

Då jag först hörde talas om denna smak återfann jag lite av min tro hos det numera Unileverägda Ben&Jerrys, för första gången på länge vågade de något innovativt, testade ny smakkombinationer, ej prövade vid tidigare tillfällen.
Som en man med förkärlek för bär och vit choklad verkade denna mer än lovande, och det var därför med stor sorg jag aldrig han testa den innan den togs bort ur Svea rikes glassutbud.
Men likt många andra gavs jag en andra chans, och jag tog den direkt, och redan nu kan jag säga till dig som läsare att det var värt det.


Sverige var helt enkelt inte redo
för din smakmässiga briljans...


Jag kan väl börja med vaniljglassen, ni som någonsin ätit Ben&Jerrys vaniljglass vet redan hur pass silkeslen och balanserad den är, men då den dessutom kompletteras av vita chokladbitar av hög kvalitet förstärks vaniljsmaken ytterligare och tar glassen som helhet till en annan nivå som till och med cookie dough har svårt att matcha.
Den är söt, aromatisk och erbjuder både en len men samtidigt  spännande upplevelse då de hårda chokladbitarna gör att den kontinuerligt känns spännande att glufsa i sig.
För glufsa är vad jag i ärlighetens namn gör, och jag undrar varför i hela världen Ben&Jerrys inte arbetar mer med just vit choklad.

Då jag sedan hoppar över till hallonglassen kan jag inte göra annat än att konstatera att även denna är nästintill utan skavanker.
Den smakar naturligt, starkt, och är en i det närmaste perfekt partner till vaniljglassen, de båda gifter sig med varandra och bildar en helhet som till skillnad från exempelvis kola-chokladglassen i "Karamel-Sutra" är betydligt bättre än dess enskilda beståndsdelar.
De frysta hallonen är dessutom tinade då jag äter dem, vilket innebär att min avsky mot frusna frukter här ej existerar, vilket leder till en angenäm variation med små smakexplosioner a ren hallonsmak och dess mjuka härliga konsistens.

Då jag väl kommer till kärnan, redan positivt inställd blir jag först chockad, sedan nöjd, sedan stomförtjust.
Denna bryter av mot de två sötare smakerna med en, tro det eller ej, mörk och vuxen tryffelsmak med en hint av alkohol.
Detta är en utav de få gånger jag haft nöjet att testa Ben&Jerrys försök till en mer seriös smakkaraktär, och som vid de andra tillfällena blir jag förvånad över hur väl de lyckas på, för de hos företaget okända markerna.
Den är inte rinnande som de flesta andra kärnor, utan betydligt mer kompakt, och känns konsistens och smakmässigt som en kombination mellan brownies och chokladlikör.
Delikat är det enda jag kan beskriva den som, och i kombination med de två lättare smakerna på vardera sida bildar de en treenighet som är avsevärt mycket bättre än någon annan del i "Core" serien.
Kärnan funkar visserligen ypperligt med både vanilj och hallonglassen för sig, men det är tillsammans med alla tre den verkligen skiner.

Jag avslutar min bytta nöjd och med en ljuvlig eftersmak av hallon i gomen, varför de valt att just sluta producera denna smak försåt jag verkligen ej.
Jag håller en tyst minut för Berry White och förpassar den till delad förstaplats (2013-12-30) hos Ben&Jerrys smaker.


Sammanfattar mitt intryck
ganska exakt.
Glassguruns Kommentar:
En underbar smakkombo utan några egentliga större brister, det enda jag ibland stör mig på är kärnans konsistens som kan vara lite grynig, och det simpla faktumet att glassen är bra, men inte bäst (en viss låtsatstysk kan det där med vanilj och bär bättre).
Men sammanfattat är kombinationen så pass underbar att dessa problem mest känns som bagateller.

Förpackning:
Snyggast i Core serien på grund av de snygga kontrasterna mellan färgerna ?
Absolut !

Köpa igen?
Om det nu vore så väl ...
Jag hoppas innerligt på att den skall väckas till liv i framtiden !
------------------------------------------------------------------------
Pris: 72 :- ( statoilpriser ... ) 
Storlek: 500ml
Ekologisk: Nej
Kcal / 100 ml: 220
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 8 / 10
Balans: 4 / 5
Konsistens: 5 / 5
Ätvärde: 3 / 5 ( den är god, men 72:- är kraftigt ... ) 
-----------------------------------------------------------------------
Totalt: 20 / 25
-----------------------------------------------------------------------

3 kommentarer:

 1. Härlig blogg! Har nyligen hamnat i ett missbruk av premiumglass efter att ha varit en stor motståndare till glass i många år (visste inte om att det fanns en värld bortom storpacks-vaniljglass). Gillar skarpt dina långa och detaljerade utläggningar, keep up the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så länge det finns premiumglassar kvar i Sveriges allt större utbud kommer jag finnas där för dig som konsument ;)
   Härligt att även du fått upp ögonen för den härlighet som ibland är premiumglass.
   Mitt tips är att du testar Häagen-Dazs Vanilla (recension inom de tre närmaste månaderna) för att verkligen lamslås av hur stor skillnaden faktiskt är :)

   MVH: Glassgurun

   Radera
 2. If you are looking for the highest paying Bitcoin ad network, visit MellowAds.

  SvaraRadera