onsdag 18 november 2015

Recension: Ben&Jerry's Speculoos? Specu-Love. Cookie Core

"Mörk karamell och vaniljglass med karamelliserade kakbitar och en karamelliserad kak-kärna"

Den enligt mig mest intressanta höstnyheten som Ben&Jerry's överraskade oss med innehöll varken kanelbulle eller blåbär. Istället var det core-nyheten Spectacular Speculoos Cookie Core som fångade mitt öga och intresse.
Med löften om kakor innehållandes kanel och ingefära, var detta något nytänkande i kakdegens och vaniljglassens Sverige, något jag verkligen uppskattar.
Visuellt väljer jag att beskriva glassen som tre nyanser av brunt (tyvärr ej fyra...). Vi möts av en ljusbeige glassbas där klumpar av kexbitar och en mörkare kärna skymtar direkt under ytan.

Själva glassbasen är len, tung och gräddig i smaken, den har även tydliga inslag av mjölk vilket ger illusionen av att den är mindre fet.
Smakmässigt är den riktigt angenäm. Detta är en mörkare typ av karamell, vilket innebär att den känns mindre barnslig och sliskig, med betydligt mer karaktär och djupare smak än vad jag är van att se från Ben&Jerry's.
Mörk karamell blandas hejvilt med en försiktig vanilj och bildar en helhet som liknar smält toffee på bästa möjliga vis.


Det är dock inte glassbasen som gör denna glass intressant och unik, det är istället kakbitarna kombinerat med kärnan.
Bästa sättet att beskriva båda dessa är som fnöstorr respektive krossad pepparkaka blandat med både mörk sirap samt lönnsirap.
Smaken i båda dessa är intensiv, och har tydliga toner av kanel samt ingefära. Dock är den betydlig mer framträdande i kärnan där man verkligen ej snålat med kryddorna, vilket gör denna till glassens höjdpunkt, något som är synd då de mjöliga mjuka kabitarna i glassen jämförelsevis känns oinspirerade och enformiga.
Dessa kakbitar är dock många till antalet, och bidrar till en trevlig kontrast i konsistensen, samt en härligt mjölig samt smörig eftersmak.
Huvudsakligen finner jag mig dock med skeden nedgrävd i kärnan, problematiken med denna är att den ibland kan bli lite väl sliskig och klibbig, men man förlåter snabbt detta på grund utav den unika kryddningen!

Sammanfattat är detta en intressant och tämligen unik upplevelse på den Svenska glassmarknaden som garanterat bör prövas om du har en fäbless för pepparkakor

Efter att många läsare efterfrågat en bild på själva
glassen omrörd, tänker jag härmed börja med detta!

Glassguruns Kommentar:
Unik glass med underbar kryddning, men något tveksam balans.

Förpackning:
Lite 80'tals hemsida över blandningen utav knivskarpa foton och färgglad tecknad bakgrund, jag skulle hellre vilja se ett genomgående tema. Dock informativ om vad produkten innehåller.

Köpa igen?
Kanske!

-----------------------------------------------------------------------
Pris: 55:-
Inköpsställe: Ica Väst Uppsala
Storlek: 500ml  
Ekologisk: Nej
Kcal / 100 ml: 257
-----------------------------------------------------------------------
Smak: 8 / 10
Balans: 3 / 5 
Konsistens:  4 /5
Ätvärde: 4 / 5
-----------------------------------------------------------------------
Totalt: 19 / 25 
-----------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar