torsdag 26 november 2015

Recension: Ben&Jerry's Cinnamon Buns

"Karamellglass med en kanelswirl samt bitar av Cinnamon-Bun Deg"


Så var det då dags, den ökända kanelbullsglassen, först uppmärksammad efter ett tweet av Magnus Uggla skapade denna delikatess från andra sidan oceanen en storm av internetkommentarer som vädjade Ben&Jerry's att få hit denna smak till Europa.
Efter twister om kanelhalten, många brustna drömmar, och på tok för många år landade den dock äntligen, år 2015 i Svenska frysdiskar, min hype inför denna smak var som ni kanske förstår ganska rejält uppskruvad.


Visuellt möts jag utav en beigetonad massa, och som på valfri Svensk "sandstrand" sticker bitar av kanelbulle upp likt stenar redan vid ytan.

Glassbasen är len, tung, seg och med tydligt mjölkig smak samt en mjäll och trevlig eftersmak som varar länge. Själva karamellsmaken är mild, försiktig och nästan i sötaste laget med tydliga toner av vanillin, men är mycket trevlig på ett nästan barnsligt vis.

Själva bitarna av kanelbulle visar sig vara underbart smöriga, söta och med tydliga inslag av kanel. De smakar dock förvånansvärt likt den hembakade deg man brukar göra hemma, men något sötare och fetare med en mjölig torr och mycket kompakt konsistens.
Till skillnad från andra smaker från Ben&Jerry's är dessa degbitar jämnt utspridda och har nära på exakt likadan storlek. Något som "hitta en superkryddad ostbåge med 1000% smakintensitet i påsen" känslan som annars är litet utav Ben&Jerry's signum enligt mig.

Glassen höjs dock flera nivåer utav den makalöst goda kanelvirveln.
Det krasar mellan tänderna av sockret, smak utav kanel, kola och sirap fullkomligt exploderar i munnen då jag likt en guldådra finner en virvel.
Den betydligt intensivare virveln blandas otroligt väl med glassbasen, och är väl tilltagen. Plötsligt känns ej degbitarna lika tråkiga, då virveln med sin klistriga seghet utgör en perfekt kontrast konsistensmässigt.

Jag kapitulerar i slutändan för denna myriad av smaker, och även om inte alla mina förväntningar slog in är detta trots sina brister en mycket trevlig nyhet från Ben&Jerry's.
Något mjukare konsistens på degen kombinerat med en ännu större mängd utav den underbara kanelvirveln hade kunnat leda till maxpoäng, nu landar den istället på molnen under.


Glassguruns Kommentar:
Trevlig, något barnslig karamellglass med underbart god kanelswirl, men något för kompakta degbitar.

Förpackning:
Underbar på så många vis, snyggt färgschema, snygg placering av kanelbullarna, en av Ben&Jerry's bättre, öm än lite fantasilös för att vara dem.

Köpa igen?
Ibland, men vid mycket spridda tillfällen

-----------------------------------------------------------------------
Pris: 52:-
Inköpsställe: Folkes Livs Uppsala
Storlek: 500ml  
Ekologisk: Nej
Kcal / 100 ml: 247
-----------------------------------------------------------------------
Smak: 8 / 10
Balans: 4,5 / 5 
Konsistens:  4 /5
Ätvärde: 4 / 5
-----------------------------------------------------------------------
Totalt: 20.5 / 25 
-----------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar