fredag 23 maj 2014

Nordiska Glassproducenter Del 2. Danmark

I Pölsans och Smörrebrödens land kan de även glass ...

Vi riktar nu blickarna västerut mot Danmark, i detta matglada land har man en tradition av riktigt högkvalitativa bakverk, men det verkar även som att många tillverkare av "Is" värnar lika hårt om sina söta kreationer.
Efter lite efterforskning har jag sammanställt en lista med diverse producenter vars produkter jag mer än gärna skulle testa!

Hansens Is:
Jag börjar listan med ett märke som inte är helt omöjligt att mina smaklökar en dag får pröva!

Hansens Flødeis grundades 1922 av Hans Hansen strax utanför Köpenhamn, då i form av ett mejeri som erbjöd Glass och Kristallis (de isblock som användes för att kyla matvaror innan de elektriska kylskåpens ankomst).
Fabriken startades i en tid av hög konkurrenskraft då antalet glassfabriker i landet vid denna tidpunkt var smått otroliga 1200(!).
Hansens Glassmejeri blev efter en långt tid av framgång uppköpt av Nestle snabbt lade ned företaget, men år 2003 valde Hans Hansens barnbarn Hans Jørgen Eibye att starta verksamheten igen tillsammans med sina två söner.
Glassen tillverkas efter gammaldags metoder på färsk ekologisk närproducerad grädde och högkvalitativa råvaror såsom madagaskisk vanilj, färska bär, 70% ekologisk choklad och som tydligast exempel används espresso som fått koka över natten från ett av Köpenhamns större kaféer i Hansens kaffeglass för att säkerställa att smaken blir rätt.

Utöver de sedvanliga glassbyttorna erbjuder även Hansens Is ett väldigt intressant utbud av högkvalitativa glasspinnar och strutar, något jag saknar helt i Sveriges nuvarande glassutbud där smaksättarna, konsistensgivarna och aromerna tyvärr lever rövare. 
Glassen är inte Ekologisk eller Fairtrade men använder sig precis som många Svenska glassproducenter av dessa råvaror så långt det går så länge det inte tummar på kvalitén eller blir skadligare för miljön på grund av långa transportsträckor jämfört med en närproducerad variant.

Anledningen till att jag är positivt inställd till att jag eventuellt kommer få testa denna producent är att de efter på tok för lång tid numera expanderat till Sverige och finns i Stockholm, med planer på att expandera ytterligare! 


Dessutom är förpackningarna löjligt
snyggt designade!Peters Is:
Peters is grundades av Peter Larssen efter att ha arbetat som mejeritekniker ett flertal år.
Glassen är "Super Premium" kvalitet på enbart ekologiska råvaror utan stabilisatorer eller liknande e-ämnen, inspirationen och stilen är hämtad från Amerikansk glasstillverkningen och erbjuder ett generöst utbud av diverse inblandningar.
Glassen säljs i diverse "premium"-butiker men även via den Danska livsmedelskedjan "Irma" samt "Fötex", efter att ha blivit en av de större aktörerna i hemlandet finns nu även glassen tillgänglig i Tyskland, Finland,
Färöarna och Grönland ...
Förhoppningsvis glömmer de inte bort oss i Sverige, för efter en snabb titt på sortimentet är jag övertygad om att detta kan vara något alldeles extra!På bilden till vänster är det smaken
"Nötvåfflor med choklad" ...
Jag skulle kunna offra mig och testa.

Premier-Is:
En av Danmarks överlägset största tillverkare, det nuvarande märket är ett resultat av sammanslagningen av Premier-Is och Polar Is.
Just Premier-Is daterar ända bak till år 1920 då Sigurd Laurids Sørensen tillsammans med Sejer Pedersen på Rønbjerg mejeri var bland de första i Danmark att tillverka glass.
Företaget tog en modernare inriktning 1967 och spreds tack vare lyckad marknadsföring snabbt över hela Danmark och finns idag i de flesta butikskedjor och glasskiosker.
Kvalitetsmässigt rör sig Premier-Is inom samma område som exempelvis GB och erbjuder en lika stor mängd produkter med allt ifrån skopglass till strutar, det enda området de ej verkar ha lagt så mycket krut på är just premiumsegmentet.
Men de verkar trots att erbjuda många intressanta smaker, bland annat en med smak av "Toms Skildpadder" vilket är ju som bekant är en minst sagt angenäm chokladpralin.

Vebbestrup Is:
Dansk tillverkare grundad av Leif Christenssen som arbetade som Mejeritekniker på Vebbestrup Andelsmejeri. 
Efter att ah blivit chef för mejeriet valde Leif att ändra dess inriktning mot renodlad glassproduktion då konkurrensen på mejerimarknaden blev allt tuffare och storskalig.
Produktionen sker på gammaldags vis utan smakämnen och få tillsatser i form av stabilisatorer, produktionen är inriktad på literförpackningar, skopglass och även glasstårtor! 

Ryå Is:
Premiumglasstillverkare som använder sig utav traditionella tillverkningsmetoder, glassen är tillverkad på högkvalitativa, helst danska råvaror och är i största mån utan tillsatser.
Hemgjord marsipan, Madagaskisk vanilj, Färska bär och Belgisk choklad är exempel på råvarorna glassen baseras på.
De erbjuder även lightglass, glasstårtor, glasstrutar, glass på "buttermilk" vilket liknar filmjölk, samt en extra energirik glass riktad mot de äldre som kan ha problem att få i sig tillräckligt med energi.
Utöver detta är de även ett klassiskt mejeri som tillverkar eget smör, soufflér, ostar med mera.


Irma:
En stor Dansk livsmedelskedja med inriktning på närproducerat, premiumvaror och ekologiska produkter. Har belönats med flera priser för sin hängivenhet till organisk och närproducerad mat.
Utöver andra premiumtillverkare erbjuder även kedjan sitt eget märke Irmas Utvaldge med ekologiska ingredienser (tillverkas av Ryå mejeri/se ovan)!
Skee Is:
Dansk premiumglass på äkta råvaror fri från tillsatser och E-nummer!
Glassen tillverkas på högkvalitativa råvaror, helst närproducerade och är dessutom Fairtrade-certifierad.
Glassen säljs hos livsmedelskedjor över hela Danmark!

Nämnde jag att designen på förpackningarna är underbart charmig? 
Svaneke Is:
I huvudsak glasscafé som tillverkar glassen för hand på närproducerade i huvudsak ekologiska råvaror, kvalitén på produkterna som erbjud är skyhög och anses vara en av Danmarks bättre tillverkare!
På senare tid finns även glassen att köpa hos utvalda återförsäljare i Danmark, de flesta med "premium" inriktning.

Thy Øko-is:
Hantverksmässigt producerad glass på äkta råvaror tillverkad av mjölken från gården, startade likt många mindre gårdsmejerier men har numera expanderat och finns att köpa hos lokala handlare och premiumkedjor i Danmark!


Is fra Skarø:
Premiumglass med låg lufthalt på äkta, med fördel organiska närproducerade råvaror, denna tillverkare skiljer sig från mängden genom att söta glassen med både socker och björksirap.
En annan intressant produkt de erbjuder är en "träningsglass" utformad för gym med 2% fetthalt som innehåller bland annat vassleprotein.
Denna produkt verkar både nytänkande och spännande och är något jag mer än gärna skulle sleva i mig efter ett träningspass!
Utöver detta tillverkas även extra energirik glass för äldre samt glasstårtor!


Utöver dessa finns även ett flertal andar glassbarer och kedjor, men inga nämnvärda som säljer glass i förpackning för individuellt bruk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar