tisdag 28 april 2015

Recension: Häagen-Dazs Vanilla

"Gräddglass med vaniljsmak!"

Häagen-dazs Vanilla står framför mig och känns närmast uråldrig. Den har funnits med sedan det anrika företaget grundades, och har okuvligt haft sin plats i sortimentet sedan dess.

Endast fem ingredienser syns på innehållsförteckningen, och vikten är rejäl, något som nära på alltid är ett bra tecken då det kommer till glass.


Under locket döljer sig en, slät, gulvit massa. Häagen-Dazs använder sig likt många tillverkare
idag av flytande extrakt från äkta vaniljstång istället för vaniljpulver.
Detta resulterar i en kraftig vaniljsmak som är lätt att reglera, men tyvärr lider det visuella samt smakdjupet av detta.

Konsistensen är helt enkelt perfekt!
Tung och gräddig samt len som ett parafinsmort tefat.
Smakmässigt är den även den mycket trevlig, en härlig ton av socker, grädde och hintar av äggula breder ut sig på min tunga.

Vaniljsmaken är ganska försiktig med lätt bourbonton. Den saknar lite utav den komplexitet och intensitet många konkurrenter erbjuder, men jag antar att detta är en individuell bedömning som är helt beroende på preferenser. Detta leder i slutändan dock till att glassen känns något för söt vid vissa tillfällen, och inte är fullt lika intressant efter att halva byttan är uppäten.
Jag hade gärna sett äkta vaniljstång i glassen, dels för det visuella, men även för den oreglerbara unika smakprofil varje säsongs vaniljglass då får då vaniljstången sällan blir exakt likadan i smak.

I slutändan är detta ändå en mycket högkvalitativ vaniljglass som absolut rör sig i toppskiktet av vad som finns tillgängligt i Sverige. Den har sina skönhetsfläckar, men dessa är små, och det är lätt att se varför denna är en sådan klassiker inom Häagen-Dazs sortiment.
Glassguruns Kommentar:
Riktigt bra och gräddig vaniljglass som dock hade fått ha lite mer vaniljsmak.

Förpackning:
Pompös och unik design som andas lyx. Riktigt bra design som helt enkelt passar producenten nära på perfekt.

Köpa igen?
Kanske

------------------------------------------------------------------------
Pris: Gåva tack Häagen-Dazs! (ord: 49:-)
Inköpsställe: ICA Kvantum Gränby Uppsala
Storlek: 500ml  
Ekologisk: Nej
Kcal / 100 ml: 195
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 7 / 10
Balans: 4 / 5 
Konsistens: 5 /5
Ätvärde: 3 / 5
-----------------------------------------------------------------------
Totalt: 19 / 25 
-----------------------------------------------------------------------

3 kommentarer:

 1. Ingen glassfantast har väl missat upproret som blev mot GB när de ändrade receptet på sin Gammaldags vanilj-glass för cirka 1 år sedan. Tack vare folks kommentarer på sociala medier bytte GB tillbaka till det gamla originalreceptet, som precis börjat anlända i butikerna igen. Det resulterar att om man kollar i frysdiskarna går båda att köpa nu i övergångsfasen. Ena paketet märkt ”Nytt förbättrat recept” och nygamla märkt ”Originalreceptet är tillbaka”.

  Skulle verkligen vara grymt kul, nu när du kör vaniljglass i testerna, om du kunde köpa båda och jämföra och kanske testa ett blindtest på dig själv och se vilken som faktiskt segrar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett kul förslag jag nog skall fundera på. Normalt sett undviker jag gärna GB etc. då de inte är vad jag vågar kalla för "premiumglass". Men detta vore spännande att se.

   Radera
  2. Jo absolut, förstått att du gör det, men just denna variant med "naturliga" och kort ingredienslista för att vara fulglass är lite nära ditt område iaf. ;-)

   Radera