torsdag 31 oktober 2013

Recension: Sänkdalens gård Jordgubb

I helgen var jag och besökte mina kära hemtrakter för att fira min kära Moder som nyligen fyllt år. I samband med detta tog jag också med mig en frysväska samt flertalet isklampar, och vid hemfärd var denna fylld med inte mindre än fem olika sorter från min nuvarande favorittillverkare.

Det finns tydligen ett allt ökande intresse för denna tillverkare i Sverige då mina tidigare recensioner ligger på topplistan över de mest lästa på min blogg.
Detta tror jag personligen är för att de är tillverkade utan en uppsjö E-Medel och från råvaror med ett schysst ursprung vilket tillfredsställer min inre hipster med råge.

Då jag skulle välja mellan de olika sorterna jag fört med mig hemifrån föll till slut valet på klassikern "jordgubb". Detta är en mycket mycket svår smak att lyckas med då färska jordgubbar helt enkelt är i det närmsta omöjliga att imitera. Den komplexa mustig, fylliga, söta, lena och samtidigt fräscha smaken är enligt mig unik och trots att det finns många bra tillverkare där ute som dagligen försöker lyckas med att framställa denna på konstgjord väg har den enda verkligt effektiva varianten hittills varit att använd sig utav just ... jordgubbar.

Det var därför med spänning jag öppnade locket och möttes av en lätt rosafärgas glass, redan vid det övre laget syns tydligt spår av kärnor från jordgubbar, ett tecken på att det ej snålats med råvarorna, jag pustar ut lite försiktigt över att de valt att gå den dyrare men ack så mycket godare vägen och slukar den första skeden.
Min första tanke är till min stora förvåning "Sylt" ?
Jag vänder genast på förpackningen och lusläser den charmerande korta innehållsförteckning och möts där inte av ett uns "jordgubbar" utan istället av "jordgubbssylt" ( dock innehåller denna "jordgubbar" ).
Sänkdalens gård har alltså valt att använda sig av sylt istället för ren frukt vid smaksättningen. Under de tre första skedarna är jag lite kluven över detta, men sedan kapitulerar jag.
Min vanliga argument mot just frukt i glass är som ni vid detta laget vet att de lätt blir tråkiga samt opersonliga, med risken att tillverkaren dessutom förstör hela konsistensen med vedervärdiga frusna fruktbitar. Genom användandet av sylt har de undvikt båda dessa fallgropar och skapat en intressant glass.
Konsistensen är precis som jag är van vid lätt och luftig, det märks tydligt att denna glass innehåller betydligt mer luft än exempelvis blyklumpar som Häagen-Dazs. Men då råvarorna är av god kvalitet och literpriset lågt känns detta ej som ett snålt val, utan mer som en personlig touch för att verkligen få till en luftig och lättäten skapelse, något de lyckats med.

Smaken hänger dock fortfarande på råvarorna, glädjande nog kan jag bara konstatera att glassen smakar nästan exakt som mina mors hemkokta jordgubbssylt, och då jag återigen lusläser innehållsförteckningen konstaterar jag nöjt att även sylten är gjord på " jordgubbar, socker, pektin", inget annat.

Smaken är dock inte fullt så gräddig som jag vant mig vid från denna tillverkare, och den når inte riktigt upp till samma närmast legendariska nivåer som deras mästerverk "skogsglänta". Dessutom blir smaken av jordgubbssylt ibland nästan lite för överväldigande och jag sörjer lite över att de inte lagt i lite bitar av vit choklad / kex eller marshmallows i glassen vilket verkligen skulle tagit den till oanade höjder.

Sammanfattat är detta en god och unik glass från Sänkdalens gård, men de borde nog fundera på ett namnbyte till "jordgubbssylt" istället, i ärlighetens namn tror jag dessutom att det bara skulle vara positivt.







Glassguruns Kommentar:
En förvånansvärt god glass som inte riktigt levererade det jag förväntat mig. Om du gillar jordgubbsylt kommer du avguda denna, men personligen hade jag gärna sett något som bröt av från den goda, men starka syltsmaken.

Förpackning:
Läcker 50-tals feeling med trevliga färger, visserligen lite intetsägande, men den passar deras image som litet familjeägt företag perfekt. 

Utöver detta vill jag även ge en känga till Sänkdalens gård, snälla snälla ( snälla ? ) publicera näringsvärden på er glass, med tanke på hur god den är vill jag iallafall veta exakt hur onyttig jag är då jag slukar en liter ...

Köpa igen?
Troligtvis inte, men då på grund av att jag finner just jordgubbssmak så uttjatad hos glass !

------------------------------------------------------------------------
Pris: 25 :-
Storlek: 500ml
Ekologisk: Ja
Kcal / 100 ml: N/A
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 8 / 10
Balans: 4 / 5
Konsistens: 3 / 5
Ätvärde: 3 / 5
------------------------------------------------------------------------
Totalt: 18/ 25
------------------------------------------------------------------------

Read More »

Nytt från min sida

Hej alla potentiella läsare eller eventuella slösurfare !

Jag vill å det grövsta beklaga min frånvaro från bloggen på den senaste tiden.
I nuläget sitter jag inne med fyra opublicerade recensioner som kommer pumpas ut under de kommande 12 dagarna och sedan kommer jag kontinuerligt fortsätta mitt arbete.

Anledningen till min frånvaro har varit ett försök att på något sätt få struktur på mitt bloggande, att genom lite eftertänksamhet och nya idéer ta "glassgurun" till nya höjder.

Efter lite funderingar är jag nu relativt nöjd med det visuella, men mindre nöjd med innehållet. Därför kommer jag nu genomföra tre  förändringar, varav en är av lite större betydelse.























"Utseende" ändras till "Ätvärde" 

Ett udda namn på en kategori och ett påhittat ord, vilket mestadels visar att jag ännu inte är tillräckligt förtrogen med det Svenska språket då jag inte riktigt kunde finna det ord jag sökte på Svenska.
Jag känner att i nuläget är den visuella aspekten för hårt baserad på mina egna preferenser, men framför allt är den en ganska oväsentlig del då all glass i grund och botten har samma utseende, det enda som egentligen skiljer dem åt är förpackningen vilken i sig inte är tillräckligt betydande för att bedöma just betyget på glassen.

Något som för mig däremot är av största intresse, speciellt efter mina spridda känslor runt recensionen av Häagen-Dazs "Cookies and Creme" är just hur det känns att äta glassen, och på vilket sett detta stimulerar mina sinnen.
En riktigt bra glass skall kännas intressant, både i mindre likväl större kvantiteter. Ben&Jerrys som exempel är mästare på detta då deras glassar trots ibland bristande smak och kvalitet känns nästan barnsligt roliga att äta på grund av deras inblandningar.
Samtidigt vill jag inte enbart bedöma just inblandningarna då vissa glassar helt saknar dessa, och därför kommer jag då bedöma innovationsvärdet och intresset för glassen jag känner då jag konsumerar den inom den sammanfattade kategorin "Ätvärde".

Subkategorin "Förpackning":

Detta är vad kategorin "Utseende" kommer ändras till då jag ändå anser att första intrycket är viktigt och ibland kan enbart utseendet av en förpackning spontant motivera till ett köp.
Denna kommer att graderas 1-10 men kommer inte att påverka helhetsbetyget, utan är helt enkelt en fingervisning om vad vad jag tycker om utseendet och designen på hobbynivå då jag finner just ämnen "design" mycket intressant ( då efter glassätning förstås ) .

Menyn Glassguruns favoriter:

Detta mina kära läsare är var jag kommer att publicera de recenserade glassar som på något vis lyckats ta sig in i min egen "Hall of Fame". Dessa behöver inte vara de glassar som fått toppbetyg, utan kommer helt baseras på just de aspekter jag personligen finner viktigast då det kommer till en glass ( eller kortfattat, dessa är de jag kan tänka mig att köpa vid ett flertal tillfällen ).
Kampen om en plats på denna lista kommer alltid att pågå och den kan förändras från vecka till vecka.




Om det är något ni gärna skulle vila se mer av, eller om ni har något att tillägga är ni mer än välkomna att kommentera / alternativt skicka ett mail.

/ Glassgurun

Read More »

torsdag 24 oktober 2013

Recension: Häagen-Dazs Cookies and Creme

"Vaniljgräddglass med Kakbitar"


Glass och kakor kan mycket väl vara en av de bästa smakkombinationerna som finns, sötman och kylan hos glassen blandat med den annorlunda smaken och konsistensen hos kakan blir alltid gott, möjligtvis med risken att just smaken av kaka kan bli lite påträngande.

En av mina personliga favoritsorter är "Oreo's", ett mörkt chokladkex med en gräddig vaniljfyllning. Därför blev mina ögon stora som tefat då jag efter mycket febrilt letande i den glassöken som är Västerås fann denna smak på mitt lokala Konsum undangömt bak i frysdisken.

Det dröjde inte länge innan jag stirrade ned i en gräddvit glass med flertalet förföriskt mörka kakbitar undangömda strax under ytan.

Efter en sked förpassas jag snabbt till nostalgins fagra drömland, där jag ser mig själv som osnuten sjuåring sittandes med ett glass mjölk i vilket jag febrilt doppar kaka efter kaka.

Smaken på vaniljglassen är lite gräddig, fyllig med detta märkes klassiska smak av äggula,  och ytterst välbalanserad mellan sötma och smakintensitet. Det känns tydligt att den verkligen är premium då konsistensen är i det närmaste perfekt och smaken gör det klart att äkta vaniljstång här har använts. Jag kommer ärligt talat inte på så mycket mer att skriva då jag verkligen inte har några som helst negativa synpunkter på just denna.

Kakbitarna är nära på perfekta kopior av Oreo's ( även om de ju självklart inte får kallas för det pga. licensen ) och är på något mirakulöst sett fortfarande krispiga och fräscha istället för mjuka och soggiga som jag först fruktad, då just denna typen av kex är gjorda för att dra till sig vätska. Det som tyvärr slår mig direkt är att bitarna är ... små. Häagen-Dazs har absolut inte snålat med mängden, men det är inte nära på lika generöst med kakbitar om man jämför med många andra tillverkare.
Den mindre storleken på själva bitarna gör dessutom att jag inte riktigt får det tuggmotstånd jag hade velat ha från glassen, vilket tyvärr gör att denna annars underbara smakkombination i längden för mig känns lite tråkig.

Sammanfattat är denna smak bra, jag skulle till och med vilja skriva mycket bra då den är befriande spartansk med två starka solida smaker. Men i längden blir den på grund av de lite för små och för utspridda kakbitarna. Det är tydligt att de siktat på en marknad av "finsmakare" med denna sort istället för den breda massan vilket tyvärr hindrar den från att leverera sin fulla potential i min mening. I nuläget känns den jämfört med konkurrenternas smaker lite "snål"

En smak som garanterat skulle kunna nå betydligt högre om man bara gjorde några enkla justeringar.







Glassguruns Kommentar:

En besvikelse enligt mig, god och välbalanserad i mindre mängd, enformig i större. En glass som du antagligen kommer älska vid mindre portioner och vid sidan av andra desserter, men inte kommer köpa för att äta i en sittning. Helt enkelt för vuxen för sitt eget bästa.

Förpackning:
Traditionellt röd med en känsla av "lyx", bra och simpel bild som berättar precis vad som väntar ( förutom själva storleken på kakbitarna ... )

Köpa igen?
På tok för tråkig för det, ledsen Häagen-Dazs

------------------------------------------------------------------------
Pris: 53 :-
Storlek: 500ml
Ekologisk: Nej
Kcal / 100 ml: 249
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 7 / 10 ( glass = 10/10 kakor = 3/10 pga. mängden ) 
Balans: 3 / 5
Konsistens: 4 / 5
Ätvärde: 2 / 5
------------------------------------------------------------------------
Totalt: 16/ 25
------------------------------------------------------------------------
Read More »

söndag 20 oktober 2013

Recension: Ben&Jerrys Chocolate Fudge Brownie

"Chokladglass med Browniebitar"


För mig som nyfiken glassfantast finns det idag ett digert utbud, allt fler tillverkare verkar inse att det finns et otillfredsställt behov av högkvalitativ välsmakande premiumglass. Men ibland, då utbudet kontinuerligt växer och uppgiften att testa alla helt enkelt känns överväldigande känns det skönt att ha några sorter att luta sig tillbaka på, att ha en stabil grundpelare vilken man vet att man alltid kan lita på. I mitt fall har jag ett två lättillgängliga goda sorter från Häagen-Dazs, men även just "Ben&Jerrys Chocolate Fudge Brownie".

Då jag öppnade burken möttes jag av den bekanta mörka fylliga chokladnyansen, och i sedvanlig ordning tornade ett flertal browniebitar rean nu upp sig ur glassen, bastanta och mörkbruna.
Smaken på glassen är precis lika ljuvlig som alltid, härligt mörk med stor fyllighet och balanserad sötma, något som annars inte direkt kännetecknar just denna tillverkare. Den är inte den bästa på marknaden, men absolut tillräckligt god för att placera sig inom min personliga topp tio lista.

Då den sedan kompletteras av brownibitarna lyfts glassen till en helt ny dimension. Dessa är magnifika i ordets rätta bemärkelse, härligt fylliga, krämiga, sega och bitiga med en kraftig smak som kan tampas med vilken kladdkaka som helst. Ben&Jerry's har självklart inte snålat på mängden av dessa och man behöver inte anstränga sig nämnvärt för att hitta dessa godbitar.
Tillsammans bildar dessa två komponenter poesi och kompletterar varandra på bästa tänkbara vis, visserligen kan just chokladsmaken ibland bli lite väl påträngande, och för dem som bara klarar av choklad i mindre doseringar  är denna nog på tok för mastig. Men då chokladsuget smyger sig på är denna den smak jag nästan alltid vänder mig till, trots att det egentligen finns mer högkvalitativ glass där ute.
Det är just den simpla blandningen av de himmelska browniebitarna och chokladglassen som gör den underbar, och en av Ben&Jerrys absolut bästa smaker.








Glassguruns Kommentar:

En grundpelare i Ben&Jerrys sortiment och av en god anledning. En simpel blandning av en god chokladglass och gudomliga browniebitar som tillsammans blir en svårslagen helhet. En av mina personliga favoriter.

Förpackning:
Ovanligt ren för att vara Ben&Jerrys vilket verkligen är till deras fördel, browniebitarna som sticker fram samt kossan med sin fina bagarmössa förstärker förpackningens redan färgstarka  lekfulla intryck på ett mycket positivt sätt.

Köpa igen?
Det vore inte mycket till guilty pleasure om jag inte gjorde det !

------------------------------------------------------------------------
Pris: 45 :-
Storlek: 500ml
Ekologisk: Nej
Kcal / 100 ml: 240
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 9 / 10
Balans: 4 / 5
Konsistens: 5 / 5
Ätvärde: 5 / 5
------------------------------------------------------------------------
Totalt: 23/ 25
------------------------------------------------------------------------
Read More »

lördag 19 oktober 2013

Recension Ben&Jerrys Caramel Chew Chew

"Kolaglass med kolasås och chokladöverdragna kolabitar"


Efter den lite för söta "The Vermonster" var det nu dags för nästa smak från Ben&Jerrys att dömas av mina rättvisa men hårda smaklökar.
Då jag redan tyckte att den förra glassen jag åt var för söt tänkte jag "varför inte gå upp ett steg till" och köpte därmed den absolut sliskigaste glassen i hela deras sortiment från beskrivningen att döma. Bara från att läsa innehållet visste jag att det som väntade mig skulle vara klibbigt, sött och troligtvis underbart på sitt eget vis.
På något sätt lyckas Ben&Jerrys ibland få mig att glömma att det saknas balans i glassen av det simpla faktumet att det ligger ett mindre konditori och väntar på mig i halvlitersbyttan.
Det var med blandad förskräckelse och förtjusning jag tog bort locket för att få min sockerfix.

Det som mötte mig var i ärlighetens namn lite förvånande, redan vid toppen låg det rikligt med små chokladbitar i en aningen mörkare choklad än vad som för Ben&Jerrys är normalt. Mörkare remsor som bröt av från den beigea glassen avslöjade ett flertal virvlar av kolasås som dolda under ytan bara väntade på att förtäras.
Efter min första sked blir jag minst sagt förvånad, glassen är söt, men inte alls så pass som jag väntat mig.
Istället är den betydligt mer balanserad och gräddig i sin smak, men når inte riktigt upp till mästarna inom just kolaglass ( de börjar på "H" och slutar på "äagen-Dazs" ).
Kolasåsen är av den vanliga typen de brukar använda i sina glassar, med andra ord riktigt riktigt bra. Chokladbitarna är själva definitionen "liten men naggande god" med en kraftig chokladsmak som sedan blandas med en flytande kärna av underbart koncentrerad kola. Dessa kompletterar verkligen glassen positivt genom att avbryta den annars totalt kolabaserade smakskalan och dessutom tillför själva chokladen ett välkommet tuggmotstånd.

Resultatet är en förvånansvärt söt, kletig, len, seg massa som i måttlig dos faktiskt är helt fantastiskt god. I längden tar dock sötman överhanden och det är inte en glass som jag själv skulle äta stora mängder av igen, och just glassen lämnar vid närmare eftertanke en hel del att önska, trots att den absolut är godkänd.











Glassguruns Kommentar:

I grund och botten själva essensen av vad som för mig är Ben&Jerrys, en mindre bra glass med fantastiska inblandningar, som är god i mindre doser och framför allt plockar poäng på precis allt utom just då ja ... glassen.

Förpackning:
Färgstark, lekfull, och personligen tycker jag verkligen att karamellfärgen går ihop bra med den blåa bakgrunden.

Köpa igen?
Eventuellt, men enbart då jag är extremt sötsugen !

------------------------------------------------------------------------
Pris: 45 :-
Storlek: 500ml
Ekologisk: Nej
Kcal / 100 ml: 240
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 7 / 10
Balans: 3 / 5
Konsistens: 3 / 5
Ätvärde: 5 / 5
------------------------------------------------------------------------
Totalt: 18/ 25
------------------------------------------------------------------------
Read More »

onsdag 16 oktober 2013

Recension: Ben&Jerrys The Vermonster

"Gräddglass med lönnsirap samt kanderade pekannötter och en kolaswirl"


Lönnsirap, detta mirakel till sockerstinna klibbiga vätska är för mig essentiellt till flertalet desserter och kan med sin karakteristiska unika smak höja de simplaste rätter till oanade höjder.
Därför har jag alltid tyckt att det är lite udda att just utbudet av glass med lönnsirap är så mediokert då användande av en lite dyrare råvara ( saffran, belgisk choklad, alkohol etc. ) inte stoppat tillverkare tidigare.
Ben& Jerry "The Vermonster" är därför en välkommen frisk fläkt i de Svenska fryshyllorna.
Efter att ha läst innehållsförteckningen blir jag dock genast skeptisk "Karamelliserade pekannötter  med en kolaswirl och lönnsirapsglass låter helt enkelt som lite väl mycket av det goda, eller i detta fallet söta.
Men nyfikenheten över min favoritsirap i glassformat sätter ändå ribban högt och förväntningarna är stora då jag rushar hem med den nyinhandlade halvlitersförpackningen.
Då jag öppnar locket möts jag en underbart beigetonad glass där jag redan nu anar både kolasås och pekannötter i mängder, och efter första skeden får jag bara  två tankar i huvudet, först "Sött" sedan "Gott".
Precis som jag fruktade är denna glas faktiskt på tok för söt för sitt eget bästa, för trots att jag i de flesta fall annars tycker om den "sliskighet" som många av Ben&Jerrys glassar har, blir detta helt enkelt lite väl mycket för att jag efter att par skedar inte skall tycka att det är i överkant.

Glassen i sig är exempelvis visserligen söt, men gräddigheten de lyckats uppnå kombinerat med den underbart starka och lena lönnsirapens rena smak gör att den istället uppnår en balans som få av Ben&Jerrys glassar lyckas med, dessutom har den något så unikt som en balanserad sälta.
Men då denna sedan kombineras med de visserligen otroligt goda, men söta kanderade pekannötterna och därefter en kolasås mycket snarlik den de använder i "Fairly Nuts" blir det helt enkelt för mycket. Detta till trots håller glassen hög kvalitet och alla ingredienser är av hög kvalitet, och min kärlek till lönnsirap överväger med lätthet den påträngande sötman mycket snabbt.
konsistensen på Glassen är bland de bästa i Ben&Jerrys sortiment, det är segt, lent, knaprigt och klibbigt på samma gång och just denna biten hittar jag verkligen ingenting att påpeka.
Sammantaget levererar "The Vermonster" precis det den lovar, en klibbig, sliskig aromatisk och till viss del underbar upplevelse. En glass som sitter perfekt för dig som är inbiten sockeråtta eller känner ett enormt sötsug, men inget jag kommer inhandla regelbundet. Gott, men Ben&Jerrys kan bättre !









Glassguruns Kommentar:
Söt och klibbig i överkant, men jag rekommenderar ändå att ni testar denna då glassen är värd att inhandla enbart för lönnsirapen i sig. En unik och rolig smak som jag hoppas kommer justerar i framtiden för att tona ned sötman på själva glassen, och istället låta alla smaker skina igenom i denna på papperet gudomliga kompott !

Förpackning:
En av Ben&Jerrys bästa, främst tack vare de fallande löven som verkligen ger ifrån sig en känsla av att "nu är det höst ute, stanna hemma framför din TV och ät glass istället". Dessutom har den en ko med en keps, vem gillar inte det liksom ?
 Det enda jag inte gillar är den gröna outlinen på texten som jag tycker skär sig mot den övriga färgkompositionen.

Köpa igen?
Då det är den enda vettiga lönnsirapsglassen på marknaden, absolut !

------------------------------------------------------------------------
Pris: 45 :-
Storlek: 500ml
Ekologisk: Nej
Kcal / 100 ml: 290
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 7 / 10
Balans: 2 / 5
Konsistens: 5 / 5
Ätvärde: 4 / 5
------------------------------------------------------------------------
Totalt: 18/ 25
------------------------------------------------------------------------
Read More »

onsdag 9 oktober 2013

Recension: Sänkdalens Gård Skogsglänta

"Hallon, Blåbär och Lingonglass"

Det var mycket försiktigt och tvivlande jag lyfte fram denna bytta ur frysen.
Som ni som kontinuerligt följt min blogg kanske upptäckt är jag ytterst svag för "äkta vara" och har handlat ekologiskt sedan dagen jag flyttade hemifrån.
Därför ville jag redan på förhand att denna glass skulle vara bra. Trots att den redan från start hade oddsen emot sig då jag generellt sett brukar ogilla glass med smak av frukt, då nästan alla tillverkare lyckas med att få glassen att smaka konstgjort, svagt, eller trilskas med att använda för stora, isiga, frusna bitar som abrupt förstör glassens konsistens. Det som dock talade till denna glass fördel är att de valt att använda sig av mycket små bitar samt sylt, vilket istället enbart bör ge smak utan att tumma på "mouthfeel".

Efter att locket lyfts av möts jag av en "lilarosa" ( är det ens ett ord ? ) glass med inslag av röda och mörkblåa prickar jag redan nu anar kan vara fragment av bär. Jag för försiktigt skopan till munnen och får endast en tanke i huvudet, "sommar".
Denna glass går helt enkelt inte att inte koppla ihop med Emil i Lönneberga, Raskens, Skinnväst och Bondgårdar. Den smakar nämligen exakt vad den angenämt korta innehållsförteckningen redovisar, bär, grädde, socker, äggula och mjölk.
Den närmsta liknelsen jag kan komma är att sleva i sig sylt ur burk tillsammans med pinfärsk nyvispad sockrad grädde, bara tjockare, kallare och med en liten delikat hint av äggula.
De tre bärsorterna blandas delikat, i botten ligger hallonglassen som får sällskap av framför allt blåbär, sedan i små kluster kommer små smakbomber av både lingon samt mer blåbär. Allt varvas vartannat samtidigt som jag hela tiden stöter på små taniga bitar av bär som inte bara tillför glassen visuellt utan även gör att den annars krämiga glassen även får små korta stunder av tuggmotstånd.
På något sätt känns den så underbart okomplicerad, det är glass med sylt helt enkelt, en glass med mycket gräddsmak ( jag undrar stundvis vad fetthalten egentligen kan ligga på ) men även just rena smaker av bär.

Sammanfattningsvis slutade hela scenariot med att jag satte i mig en hel liter och hamnade i paltkoma, viss varning utfärdas alltså för mindre magar då denna smak är farligt god.
Det är med mina farhågor undanröjda jag glatt kan känna mig överbevisad och kan belöna "Skogsglänta" med det hittills högsta betyget på min blogg !









Glassguruns Kommentar:
En delikat smaksensation som träffar rätt på alla punkter, jag skulle kunna skriva flera ark om hur pass lyrisk jag är över "Skogsglänta"

Om du tänker dig att du mixar färsk grädde med sylt och bär få du en idé om hur denna glass smakar !

Nu skall jag bara försöka konfrontera den bistra sanningen att den i nuläget ej finns tillgänglig i Västerås ...

Förpackning:
Mycket ren med en härlig "rustik" nostalgikänsla, färgkompositionen är riktigt bra avvägd och lika balanserad som glassen själv. Inget som normalt sticker ut speciellt mycket, men bland dagens ofta plottriga förpackningar leder troligtvis detta till att den istället sticker ut extra mycket.

Köpa igen?
Ja, och en separat frys till alla exemplar jag skall skaffa !

------------------------------------------------------------------------
Pris: 45 :-
Storlek: 1000ml
Ekologisk: Ja
Kcal / 100 ml: N/A
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 10 / 10
Balans: 5 / 5
Konsistens: 4 / 5
Ätvärde: 4 / 5
------------------------------------------------------------------------
Totalt: 23 / 25
------------------------------------------------------------------------
Read More »

fredag 4 oktober 2013

Recension: Djurgårds Glace Dansk Äppelpaj

En uppdatering från mig till er:
Som ni kanske märkt på senaste tiden har jag slutat publicera mina egna bilder av glassen jag smakar utan har i vissa fall lånat bilder från tillverkaren själv/alternativt bett en vän ta kort på glassen. Detta är på grund av min nuvarande avsaknad av en telefon med vettig kamera då jag i nuläget väntar på att köpa en ny modell som släpps i mitten av Oktober. Runt början på November bör jag dock hålla en ny telefon i mina mina frusna sockerklibbiga händer och kommer därefter återigen ta egna bilder för att göra glassen jag äter rättvisa !
/Glassgurun














"Äpple/Kanelglass med äppelbitar marinerade i kanel och kaksmulor"

Idag är det trots allt kanelbullens dag, och då Ben&Jerry's mytomspunna "Cinnamon Roll" inte finns i Svea rike ( ännu ) väljer till och med jag att istället fira detta med nygräddade sockerstinna bakverk. För att dock ändå ha något att publicera inhandlades igår denna smak från den lokala livsmedelsbutiken. Jag skall direkt erkänn att jag faktiskt haft mina ögon på just denna halvlitersförpackning ganska länge. Då jag är uppvuxen med en mor som skulle kunna slå vilken finbagare som helst på fingrarna är just paj något som ligger mig ytterst varmt och hjärtat. Tillsammans med "Cheesecake" och "Tiramisu" är det den dessert jag alltid vänder mig till vid sidan om just då glass.
Det är därför jag personligen tycker det är så tråkigt att just pajglassen ännu ej slått igenom på allvar i Sverige, de varianter av just denna smak jag testat runtom i världen har annars varit mer eller mindre magnifika, och även om Ben&Jerrys lyckades komma relativt nära det jag söker efter med sin "Oh my Apple Pie" ( som tyvärr slutat tillverkas ) nådde de inte hela vägen fram.

Förväntningarna var alltså redan från början höga, och med stora förhoppningar om att mina pajstinna drömmar äntligen skulle uppfyllas lyfte jag bort locket från förpackningen. Väl bortlyft möttes jag av en ganska tråkig doftlös vit massa, med några små stänk av något jag antar var kanel . Glassen är lite i det rinnigaste laget jämfört med andra tillverkare inom premiumsegmentet men får ändå godkänt då glassen har en väldigt len och trevlig konsistens i munnen.

Smaken på glassen är svagt gräddig med en lätt vaniljsmak och inslag av kanel, det är tydligt att de försöker efterlikna vaniljsås och kanelsmaken hos ett kaneläppelpajskal. Tyvärr är vaniljsmaken på tok för svag och framför allt saknar jag den aromatiska gräddigheten som exempelvis "Oh my Apple Pie" lyckades så bra med. Kanelsmaken är inte heller tillräckligt markerad, och i jämförelse med exempelvis "Äpple Kanel" från Sänkdalens Gård faller den platt.  Glassen är absolut god, men på tok för intetsägande jämfört med alltför många konkurrenter.
Äppelbitarna är desto bättre, som sagt avskyr jag i regel frusen frukt i glass, men Djurgårds Glace har verkligen lyckats med sina äppelbitar, de är smakrika, och dessutom mycket små vilket gör att man istället för att plötsligt drabbas av den isiga tråkiga konsistensen större bitar dras med, istället får små trevliga stänk av koncentrerad syrlig äppelsmak. DÅ de dessutom är marinerade i kanel får man även en smakchock av dessa vilken är ytterst välkommen då glassen som sagt är lite för försiktig i smaken.
Till sist har vi då smulbitarna, dessa är den största besvikelsen enligt mig. De är på tok för få, och tyvärr betydligt mjukare än vad som är önskvärt vilket gör att det verkligen inte känns som att sätta tänderna i det hårda skalet hos en paj, eller de krispiga bitarna i en smulpaj. Istället känns de som ogräddade degbitar och drar ned glassen som helhet då de lika gärna skulle kunna skippat dessa.

Sammanfattat är denna glass för mig en besvikelse och den hittills sämsta jag testat från Djurgårds-Glace. Visserligen trevliga äppelbitar, men de räcker verkligen inte för att rädda den svaga intetsägande glassen och de degiga pajsmulorna.



Bild jag tog på den bästa äppelpaj jag ätit .
Har ni vägarna förbi Amsterdam rekommenderar
 jag starkt ett besök på Café Winkel 43
där denna läckerbit inmundigades





Glassguruns Kommentar:
En godkänd glass från Djurgårds Glace, men inte mer.
Delikata äppelbitar men en svag och tråkig glass med degiga smulbitar gör att denna smak ej når lika högt som andra delar i sortimentet.

Utseende:
Bilden på locket är snygg med ett försök till den lyxiga känsla Djurgårds Glace vill förmedla. Personligen tycker jag dock att den svarta färgens totala dominans blir tråkig och istället känns oinspirerad.

Köpa igen?
Nej ...

------------------------------------------------------------------------
Pris: 45 :-
Storlek: 500ml
Ekologisk: Nej
Kcal / 100 ml: 169
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 5 / 10
Balans: 3 / 5
Konsistens: 3 / 5
Ätvärde: 3 / 5
------------------------------------------------------------------------
Totalt: 14 / 25
------------------------------------------------------------------------
Read More »

tisdag 1 oktober 2013

Recension MCENNEDY Master of taste Bananalicious

"Bananglass med Chokladbitar och Valnötter"

Cirkeln är nu sluten, Lidl's nuvarande ( 2013-10-01 ) sortiment är färdigsmakat och betygsatt. Det var med en  ribba satt på höjder endast Stefan Holm kan drömma om jag jag öppnade locket till den glatt namngivna smaken "Bananalicious" för att se om kvalitén på "Master of Taste" serien verkligen skulle klara sig hela vägen i mål.

Banan är förövrigt en smak jag har kluvna känslor om, jag finner den extremt aromatisk och smakförhöjande i lagom dos, men kan tycka att den blir nästan kväljande vid för stora doser. Jag vet mången glassproducent som kapitalt misslyckats med att efterlikna denna frukt, och smakat flertalet glassar om nästan enbart smakar kemikalier. En av de få tillverkarna jag anser lyckats med sin banansmak är just Ben&Jerrys med sin "Chunky Monkey" som "Bananlicious" försöker efterlikna.

Min reaktion efter att jag slitit av den skyddande plasten var angenäm men samtidigt lite tvekande , en ganska blek glass mötte mig med små bitar av mörk choklad  som redan nu låg synliga precis vid ytan. Efter att ha grävt lite med min sked möttes jag även av generöst med valnötter.

Efter första skeden glass blev jag förvånad av två saker, delvis hur pass otroligt silkeslen konsistensen var, för trots att de tidigare glassarna haft en mycket bra och len konsistens spelar denna i en helt annan liga, dels av hur pass lik smaken är godistillverkaren "Carlito's" skumbananer.
Detta är från min sida ett mycket bra betyg då just denna tillverkare enligt mig tillverkar de absolut bästa skumbananerna på marknaden. En och annan kritiker kommer nog ogilla det faktumet att glassens smak ligger ganska långt ifrån riktig banan.
Men då det istället känns som att äta ett kompakt kylt moln av skumbananer väljer jag att överse detta faktum i förmån för hur pass god glassen faktiskt är.
Chokladen och valnötterna är båda två av samma ypperliga kvalitet som de andra smakerna i denna serie hittills bjudit på.
Chokladen är av hög kakaohalt med en kraftigt markerad smak och lätt beska som byter av från den gräddiga söta glassen. Valnötshalvorna är hela och känns dagsfärska med en härlig krispighet och sötma.
De tre beståndsdelarna blandas i en smakeufori som till och med lyckas slå sin förebild på fingrarna.

Jag kan knappt komma på någon kritik av denna glass ( förutom just utseendet på förpackningen ) och delar med smilbanden vid örongroparna ut det näst högsta betyget på min blogg hittills. En fantastisk glass på alla sätt och vis till en mycket konkurrenskraftig prislapp på 25:- . Min nya favorit i kategorin "Bananglass"







Glassguruns Kommentar:
En fenomenal smak från Master of Taste som enligt mig reser sig som den bästa glassen i Lidl's sortiment ( vilket säger en del då alla fyra fått höga betyg ) . Kanske inte den glassen du söker om du vill ha en naturtrogen banansmak med fokus på äkta råvaror. Men en dröm för dig som gillar skumbananer ...

Förpackning:
Precis som de andra försöker den ge ifrån sig en lekfull känsla, och även om jag gillar färgschemat gult/mörklila funkar denna helt enkelt inte på grund av den groteskt fula smileyn som med sin fula förstör hela känslan av symmetri.

Köpa igen?
Jajamensan, kommer gå "Bananas" i frysdisken !

------------------------------------------------------------------------
Pris: 25 :-
Storlek: 500ml
Ekologisk: Nej
Kcal / 100 ml: 234
------------------------------------------------------------------------
Smak:  = 9  / 10
Balans: 5 / 5
Konsistens: 4 / 5
Ätvärde: 5
------------------------------------------------------------------------
Totalt: 23 / 25
------------------------------------------------------------------------
Read More »